logo - Zruženie Orava   Voľby 2002

uvod

Prečo pôjdem/nepôjdem odovzdať svoj hlas v jesenných voľbách 2002?

Voliť som spočiatku nechcela, ale prišiel môj syn zo školy a tam im učiteľka povedala, že kto nepôjde voliť, nemá potom právo ani nič kritizovať. Po ďalšie. Voliť pôjdem preto, že nedovolím, aby ktokoľvek narábal s mojím hlasom, ak by som sa rozhodla, že ho nikomu nedám. Som zvedavá na predvolebnú kampaň a hlas dám tomu subjektu, ktorý v nej bude skromne míňať peniaze. Môj hlas dám ľuďom slušným, nepoužívajúcim invektívy na zneškodnenie politického súpera, ale argumenty. Našťastie ma Orava naučila kriticky myslieť, a teda očakávam, že vybrať si nebude až také ťažké.
Viera Onderčova, PdF PU, Prešov

Áno. Pôjdem voliť. Mám tu príležitosť vyjadriť svoju vôľu a ovplyvniť, akým smerom by naša krajina mala ísť. Určite si vyberiem stranu, ktorá smeruje do európskych štruktúr. Mám síce len jeden hlas, ale určite ho chcem využiť.
Zdenka Veljačiková, ZŠ Námestovo

Voliť pôjdem. Je to moja povinnosť, a je to tiež jedna z príležitostí, ako môžem pomôcť aj ja pri vytváraní lepšej budúcnosti pre nás všetkých, ale hlavne pre naše deti. Viem, že každý jeden hlas je dôležitý.
Alena Králiková, ZŠ Žitavská, Bratislava

Áno, voliť pôjdem. Stále verím, že tu bude lepšia budúcnosť a myslím pri tom predovšetkým na naše deti…ale dúfam, že niečo z toho lepšieho sa ujde ešte aj mojej generácii.
Matilda Abyffyová, ZŠ Tvrdošín

Pokiaľ ide o voľby, mienim sa ich zúčastniť. Keby každý išiel voliť, bol by som do väčšej miery uzrozumený s výsledkami volieb, berúc tento výsledok ako odraz našej reality.
Matúš Harminc, PF UPJŠ, Košice

Čo urobím, keď príde čas volieb? Chcem všetkým povedať, že ja voliť pôjdem. Mám na to tri dôležité dôvody. Prvý, že som občianka tejto republiky a myslím si, že v určitej miere aj ja môžem ovplyvniť výsledok volieb. Druhý, že som učiteľka a nedokážem si dosť dobre predstaviť učiteľa bez názoru. Učiteľa, ktorý sa nechce, alebo nevie vyjadriť k politickému dianiu, a to práve vo chvíli, kedy je to tak potrebné. Svojimi názormi a postojmi dennodenne ovplyvňujem deti, mládež a dospelých, ktorí so mnou dennodenne prichádzajú do styku. Dennodenne mám tisíc dôvodov a príležitostí vyjadriť svoj názor, pretože sa to od môjho postavenia očakáva. Nechápem, prečo by som sa nemala vyjadriť, alebo sa bála vyjadriť v čase, keď to táto spoločnosť potrebuje.
Ten tretí dôvod je ten, že sa skutočne veľmi chcem vyjadriť a výsledok volieb chcem brať ako pravdivé vyjadrenie názoru môjho národa.

Iveta Martinkovičová, ZŠ Železničná Bratislava

Pôjdem voliť a hlas dám tej strane, o ktorej si myslím, že má najlepší program.
Magda Kubisová, ZŠ Dolný Kubín

Pôjdem voliť preto, lebo si vážim svoj podiel na tvorbe verejnosti. Voľba je príležitosť pre slobodu a vedomie možnosti a príležitosť voľby tento pocit potvrdzuje.
Pavol Pánik, PdF UK, Bratislava

Áno, určite pôjdem. Nielen preto, že je to moje právo a právo treba využiť, ale aj preto, že som dôverčivá. Aj keď ma už mnohí sklamali, dúfam, že to bude inak. Uvidíme. Teraz ešte nie som rozhodnutá, komu dám svoj hlas, (viem, komu ho nedám), ale sledujem tlač, televíziu, počúvam, pozerám a utváram si svoj názor, nielen na politické strany, ale hlavne na osobnosti, ktoré dnes vstupujú do politiky. Lebo politiku robia ľudia a nie inštitúcie. Snáď bude moja voľba správna.
Daniela Facunová, ZŠ Dolný Kubín

Pôjdem voliť. Je to moja občianska povinnosť. Ak chcem, aby sa niečo zmenilo, takýmto spôsobom to môžem ovplyvniť.
Dušana Sameliaková, ZŠ Ružomberok

Prečo pôjdem voliť? Preto, lebo je to moja občianska povinnosť, preto lebo chcem ísť a dať hlas tej strane, ktorú volím už dlhé roky a vždy ju budem podporovať, aj keď niekedy sa jej darí a inokedy je zase na nižšej priečke obľúbenosti. Nepatrím medzi tých ľudí, ktorí podľa toho, čo je aktuálne sa menia na ľudí, ktorí idú tam "kde je momentálne lepšie" a budú mať z toho osoh. Škoda, že je to tak, a nemám možnosť to zmeniť. Som z postoja takých ľudí smutná!
Danica Baranova, ZŠ Spišské Podhradie

Som presvedčený, že silná spoločnosť môžu vytvoriť iba silnejší jednotlivci. Teda takí, ktorí sa neboja vziať do svojich rúk slobodu a smerovanie vlastného života; v tejto súvislosti prijímajú každodenné rozhodnutia a nesú za ne zodpovednosť. Aj o tomto je volebné právo, a preto sa ho v žiadnom prípade nevzdám a voliť pôjdem.
Jozef Kaščák, OÚ - OŠMaTK Dolný Kubín

Zúčastniť sa volieb znamená pre mňa nestáť bokom vtedy, keď sa rozhoduje o smerovaní Slovenska. Je to zvlášť dôležité v tomto období vytvárania prostredia a kvality pre nastávajúcu generáciu. Vyjadriť svoj postoj je základným právom slobodného občana a ja sa tohto práva nemienim vzdať.
Alica Petrasová, PdF PU, Prešov

Som toho názoru, že každý sa môže rozhodnúť, ako a čo urobí. Presvedčením som demokrat, a preto využijem svoje právo a voliť pôjdem. Dúfam, že sa spoločne rozhodneme pre lepšie časy.
Andrea Mrázová, C-MŠ Bratislava

Pošlite nám váš názor.